top of page

Geboren Jesse

Lieve Marian,

Wat fijn dat je als mens op ons pad bent gekomen, en de timing dat dit gebeurde tijdens ‘onze’ zwangerschap was voortreffelijk. Via vrienden kwam Leonie bij de zwangerschapsyoga terecht. Elke les heeft zij ervaren als een informatieve en waardevolle les. Echt een momentje waar het ging om haar en onze toen nog ongeboren zoon. Al snel kwam ze thuis met de informatie dat jij ook Doula was. Mijn reactie ‘een dikke doela’ hebben we er welliswaar ingehouden voor de groeiende omvang van mijn vrouw, maar vanaf dat moment is een zaadje gepland. Dit zaadje ontkiemde voor mij tijdens de partnerles. Wat straal jij een rust uit en ben je ter zake kundig en naast je praktische inslag ook theoretisch verregaand onderlegd. Je brengt een onervaren man (ons eerste kindje) in een positie dat hij weet wat hij kan doen.
Thuis aangekomen was mijn eerste vraag aan Leonie, jij wil Marian als Doula hè? Een glimlach verscheen op haar gezicht en jij kreeg al snel een appje om eens langs te komen.

Van nature had je al ons vertrouwen gewonnen en na het uitgebreide gesprek bij ons thuis kozen wij voor een ‘Doula-pakket’. Wel wilden we nog eea bespreken met de gynaecoloog. Nadat de gynaecoloog ons meldde dat wat haar betreft iedereen een goede Doula zou moeten hebben waren we helemaal overtuigd.

De voorbereidingsgesprekken waren heerlijk. Om thuis in onze eigen omgeving de voorbereidingen te kunnen treffen is fijn. Ook het toestaan om continue je te kunnen raadplegen via Whatsapp heeft Leonie fijn gevonden.

En dan komt de dag van de bevalling. Bij ons was het een inleiding, dus we hadden al een vermoeden in welke week het zou gebeuren, desondanks toch een verrassing.
Al direct in het begin sprak je ervaring. ‘Zal ik anders al naar het ziekenhuis komen?’ Vroeg je aan mij. Ik nog stoer melden dat er geen noodzaak toe was, maar je aanwezigheid was welkom. Binnen een uur was je er en ja hoor, je was nog niet binnen en de weeen begonnen.
En dan blijk je over nog meer te beschikken dan je tot dan toe hebt laten zien. Je bent er in eerste plaats voor mijn vrouw, maar tegelijkertijd denk je ook aan mij. Je brengt rust. Je verwend mijn vrouw met rustgevende muziek en ontspannende massages. Je gesft achtergrond informatie, waardoor wij nog betere keuzes kunnen maken. Speelt waar nodig de advocaat van de duivel, maar stelt het belang van ons continue centraal.
Toch komt het moment dat die ruggeprik noodzakelijk wordt ivm de wee opwekkers die een weeenstorm teweeg brengen. Na de succesvolle plaatsing van de ruggeprik is een toegevoegde waarde van jou even niet meer nodig. Je hoeft Leonie niet meer door elke wee heen te slepen met de ademhalingstechnieken. Wordt je dan overbodig? Nee hoor, je ‘ervaringskoffer’ lijkt er een te zijn zonder bodem.  Je blijft ons overspoelen met rust en raad, want hoe lang het nog duurt weet niemand, maar dat het komt is zeker en we zijn er nog niet.
Dan in de vroege avond krijgen we het verlossende woord. ‘Volledige ontsluiting’ nadat mijn vrouw wat proef te hebben mogen persen, weet je op subtiele wijze de verloskundige een zijhouding onder de aandacht te brengen. Niet bemoeien met het medische, maar ideeen aandragen kan natuurlijk wel!

En dan komt het moment. De finale wordt gespeeld. Beginnend op de tijdens de yogales behandelde zij pershouding, die Leonie wenst. De ‘sjaal’ ontbreekt niet. Dan doorrollen op de rug. ‘Kijk elkaar in de ogen’ roep je nog een paar keer. ‘Alle kracht gaat daardoor naar beneden’. Zoals met letterlijk alle adviezen heb je wederom gelijk. En dan wordt Jesse Gerwin geboren. Onze kersverse zoon van 4134 gram. Een gewicht wat vaak lijd tot vervelende complicaties. Doordat alles zo goed is gegaan vraagt de verloskundige of het echt het eerste kind is want deze succesbevalling komt niet vaak voor bij een eerste.

De eerste is het mevrouw, maar dit succes komt ook door onze Doula, roepen wij in koor.

De klus is geklaard. Alles wat je op papier beloofde kwam je na, en zoals je persoonlijkheid betaamt bleef het hier niet bij. Om het zakelijk te verwoorden, je levert een product wat alle verwachtingen overstijgt.
Je blijft tot het moment daar is dat je kan vertrekken. Je blijft contact houden met ons en komt na een week op kraamvisite.

Lieve Marian, wij zijn er van overtuigd dat wanneer je er niet was, Leonie de weeenstorm had moeten bekopen met een keizersnede.
Ook zijn wij overtuigd dat jouw ademtechnieken en tips er toe hebben bijgedragen dat Leonie nagenoeg ongeschonden uit deze top-prestatie is gekomen. En lieve Marian, wij hopen dat wanneer het ons gegund is om weer zwanger te raken, jij weer op de eerste rij wilt zitten, om ons te coachen.

Het begon persoonlijk en ondanks de zakelijke overeenkomst die hieruit voortvloeide bleef het persoonlijk. Wij hebben er een bijzondere familievriend bijgekregen. Je hebt een speciaal plekje in ons hart.

Dank je wel!Martin en Leonie

bottom of page