top of page

.......Ik ben ontzettend blij, trots en tevreden over de bevalling! En ik kan daarom ook iedereen Marian als doula/coach aanraden........

 

Wat is een doula

Het woord doula komt uit het Oudgrieks. Het betekent ‘dienende vrouw’. Tegenwoordig is een doula meer een zwangerschaps- en geboortecoach, een specifiek opgeleide vrouw, die aanstaande moeders (en hun partners) ondersteunt, helpt en begeleidt tijdens de zwangerschap en bevalling. Deze ondersteuning is van mentale, emotionele en fysieke (niet medische) aard. Ook biedt een doula veel kennis en informatie. Een doula is een vertrouwenspersoon. De aanstaande moeder kan met al haar vragen en zorgen bij haar doula terecht.

De aanwezigheid, aandacht en steun van een doula geeft jou een rustig en vertrouwd gevoel. Zo kun je jezelf ontspannen, je volledig overgeven en focussen op de bevalling.

Daarnaast blijft een doula gedurende de gehele bevalling bij de aanstaande moeder, ze wijkt geen moment van haar zijde, al haar aandacht is op de barende vrouw gericht.

 

Doula Marian

De geboorte van een kind is heel bijzonder, misschien wel één van de meest bijzondere 

gebeurtenissen in je leven. Het is een ervaring die met niets anders te vergelijken is. Het hoort een ervaring te zijn waar je met een heel goed gevoel op terug kunt kijken. Dit is wat ik, doula Marian Groenewegen, alle aanstaande moeders wens. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij.

 

Tijdens de zwangerschap, een hele bijzondere periode in je leven, loop je tegen veel veranderingen aan. Er komt veel op je af. Vooral het onbekende kan veel vragen geven. Je weet immers niet wat je te wachten staat en hier heb je geen controle over. Dit kan jou onzeker en misschien zelfs wat angstig maken. Je mist misschien het "roze wolk gevoel", wat helemaal niet vanzelfsprekend is, maar waar jij wel wat last van hebt. Misschien is jouw partner vaak in het buitenland en weet je niet of hij wel bij de bevalling aanwezig kan zijn; of je hebt behoefte aan regelmatig contact met een 

professional om met aandacht bij de zwangerschap te zijn en tevens te kunnen sparren over de dingen die jou bezighouden. 

 

Bevallen is topsport en daarom verdient elke zwangere een coach!

 

Ben je benieuwd wat ik als doula voor jou kan betekenen?

 

Kennismaken

Op jouw verzoek, wanneer dan ook tijdens de zwangerschap, kom ik bij jou en je partner langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Om kennis te maken en te ervaren hoe het klikt. We bespreken hoe je de zwangerschap tot nu toe ervaart, wat er bij jou leeft, hoe je aankijkt tegen de bevalling en wat jouw wensen en verwachtingen zijn van mij als doula.

 

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Als jullie hebben besloten om met mij verder te gaan, volgen er nog 3 afspraken. Deze afspraken zijn naar eigen behoefte in te vullen. Op verzoek zal ik hiervoor suggesties doen. Alles wat wenselijk is wordt besproken, ook eventuele eerdere bevallingen komen aan de orde. Ik wil ervoor zorgen dat jij ontspannen, zonder zorgen, kunt genieten van jouw zwangerschap. We kijken onder andere samen hoe jij met jouw gedachten en emoties om kunt gaan. Ik reik je tools aan en ik coach jou daar waar ik kan, zodat er rust komt en jouw zelfvertrouwen groeit. Hierdoor durf je je over te geven aan de naderende geboorte van je kindje. Ik bied veel kennisgevende informatie. We bespreken het geboorteproces van A tot Z en ik help jou en je partner met het maken van bewuste keuzes en opstellen van jullie geboorteplan. Een geboorte kan je niet plannen maar veel omstandigheden wel. In een geboorteplan verwerk je je wensen maar ook bijzonderheden waar de zorgverlener van op de hoogte moet zijn. Ook bied ik verschillende massages om jou ultieme ontspanning te laten ervaren. Tijdens de gehele periode ben ik voor jou bereikbaar, telefonisch, per email of via whatsapp. 

Vanaf week 38 ben ik 24/7 oproepbaar. Mocht je kindje zich eerder aankondigen, dan doe ik uiteraard mijn best er ook voor je te zijn. Als ik jouw doula ben, heb je tijdens het gehele traject mijn liefdevolle en persoonlijke aandacht. Ik ben er helemaal voor jou en waar nodig voor je partner.

 

Begeleiding tijdens de geboorte

Ik kom vanaf het moment dat jij dat wilt. Mocht je naar het ziekenhuis willen of moeten ga ik met jou/jullie mee en sta ik jou bij. Tijdens de bevalling ga ik niet bij jullie weg, hoe lang de bevalling ook duurt. Ik bekrachtig jullie wensen en bewaak de rust. Ik voel intuïtief aan wat jij nodig hebt, ik coach jou door de bevalling heen: Ik moedig je aan en zorg ervoor dat jij je kunt ontspannen waardoor het proces z'n gang kan gaan en jij in alle rust kunt bevallen op jouw eigen manier. Ik ga pas weg als jullie kindje geboren is en jullie drietjes gesetteld zijn. 

 

Vaders en partners

In mijn rol van doula neem ik niet de plek in van de partner. Integendeel zelfs! Door mijn 

aanwezigheid en steun kan de aanstaande vader zich meer ontspannen en er voor zijn partner zijn zonder zich echt verantwoordelijk te hoeven voelen. Het geeft rust en vaak resulteert dit in een positieve bevallingservaring voor beide ouders. 

 

Op bezoek bij de kersverse ouders

In de eerste week na de geboorte kom ik langs om te kijken hoe het met jullie gaat en natuurlijk om de kleine te bewonderen. Samen kunnen we napraten over hoe jij de geboorte van jullie kindje hebt ervaren. Na een paar weken kom ik nogmaals langs, met als je hiervoor hebt gekozen, het geboortealbum. Dit is een waardevolle herinnering aan misschien wel de mooiste dag van jullie leven. Indien gewenst kan ik de nazorg verlengen.

 

Voordelen van doulabegeleiding

Naast rust, ontspanning en een groter zelfvertrouwen biedt doulabegeleiding de volgende voordelen: 

  • De ontsluitingsfase duurt vaak korter, omdat je meer ontspannen bent en je hierdoor het proces zijn gang kan laten gaan. Dit motiveert je eigen bevalkracht.

  • Minder pijnstilling nodig, omdat je voelt dat je op je eigen lichaam kunt vertrouwen en in je eigen kracht gelooft.

  • Vaak zijn er geen weeënstimulerende middelen nodig, omdat de bevalling normaal of juist sneller verloopt.

  • Vrouwen voelen zich veilig, gezien en gehoord.

  • De intimiteit tussen de aanstaande ouders groeit, doordat de partner, door de aanwezigheid van een doula, zich volledig kan ontspannen en zich op zijn partner kan richten.

  • Een positieve bevallingservaring, dat belangrijk is voor een goede start voor moeder en kind, voor het hele gezin.

  • Je kiest een doula die bij jou past, die jou een vertrouwd gevoel geeft. Over wie jouw bevalling medisch zal begeleiden heb je meestal geen keus.

  • Onderzoek* wijst uit dat de effecten van continue begeleiding tot minder medische interventies (inknippen, vacuümverlossing) en de helft minder keizersneden leidt.

*Bron: onderzoek uit 1993 door M. Klaus, P. Klaus, J. Kennell

Lees hier ervaringen van andere ouders

 

Meer informatie

Wens jij ook een positieve bevallingservaring? Neem dan direct contact met mij op voor meer informatie, tarieven of een gratis kennismakingsgesprek. Of bekijk de verschillende mogelijkheden op de aanbodpagina.

Doula

bottom of page